Saturday, 13 July 2013

MARA lagi --'

Assalamualaikum.. Sesi meluah perasaan jap.. Ya Allah ! Mudahkanlah yang susah. Cepatkanlah yang lambat. Hm :(

Nak tanya sikit sape yang tau pasal sistem eDULOAN MARA ni ? Kenapa memanjang bila dah semangat-II + Bukan main lama isi borang semua tapi bila nak " HANTAR PERMOHONAN " dia tulis " AMARAN ! ANDA TIDAK MEMPUNYAI KEBENARAN UNTUK MENGAKSES eDULOAN " Kenapa ?!?!?!


Tengok gambar atas ?

Dari sem lepas aku tunggu. Sekarang dah masuk sem baru still sama. Kawan lain dah dapat nikmat tapi aku ? Kawan yang lain mohon sem ni boleh senang-II lepas akses terus dah boleh print dokumen tapi yang aku ni dah lama tunggu kenapa sistem tetap macam ni ? Tolong lha Ya Allah. Tolong lha MARA ! Tinggal satu step je untuk aku print tapi kau sangat menyusahkan aku tahu ?!?! Aku bukan orang senang. Please ? Even you hurt me now I'm still want you. I'm still need you. Help me :'(

Kalau sistem asyik down. Boleh mohon guna borang tak ? Dilayan tak ? Mungkin tuu lebih senang. Tolong sesape jawab bagi aku tenang sikit. Sakit mata dah nangis layan benda ni. Sampai study terganggu :'(

Allahu :'/

Friday, 28 June 2013

Finally Happy ending for sem 1 :)

Alhamdulillah ! Lepas sabar menanti official result final. Keluar jugak akhirnya. And you know what ? My result sangat - sangat mengejutkan. Sumpah terkejut gila waa cakap luu ! Tak penah dapat macam ni. Tiap malam doa moga dekan. Alhamdulillah Tuhan makbulkan. Seronoknyaaaaa !! Tapi apa - apapun syukur sebab semua tuu rezeki Tuhan. Usaha tangga kejayaan :)


Lagi cerita baru, 27 Jun 2013 haritu start pendaftaran naik sem 2. Nak gosip sikit ni. HAHA ! Lepas habis daftar, aku dengan kawan aku berdiri depan kedai makan D'nish sementara tunggu mak aku ambik. Tahu tak ape ? Tiba2 my  CRUSH dengan membe dia tegur ! Wahaha. Longgar lutut woi. Tapi disebabkan aku ni jarang bercakap dengan lelaki, aku buat tak tau je. Buat pekak. Wakaka ! Padahal jantung macam nak pecah. Dia pun tak banyak cakap. Yang banyak membe aku dengan membe dia. Takpe lha. Janji dapat dengar suara dia. Lepas rindu aku sebulan cuti. HAHA ! Btw, dear crush saya suka awak tau !!! Harap suatu hari awak tahu :')

Last cerita, lepas my crush & membe dia blaa tak lama tuu mak sampai. Dengan pakai baju kurungnya mak terus bawa pergi Johor. Letih woi dalam kereta. Tapi best sebab dapat juga beli apa yang aku nak. 'Baju Jubah' warna oren !! Hihi ^^ Dapat potongan harga lagi. Alhamdulillah :)

So ! Habis dah membebel. Hihi ^^ Lepasni aku harap dapat teruskan kehidupan dengan baik. Aku harap pada siapa yang suka ganggu kehidupan aku tolong berhenti. Please ! What you do you will get back. Okayy ?

Assalamualaikum :)

Friday, 14 June 2013

Result Final !! >_<'

Assalamualaikum ..

               Nak cerita niiiii ! Result dah keluar tapi kenapa tak boleh tengok ? Waaaa takut + nak nangis :(
Hmmm :/ dugaan betul lha. Ya Allah, aku mohon kau berikan aku keputusan yang terbaik. Harap-II dapat DEKAN ! Aminnn .. Dear kawan-II, mohon doa korang ye :) Moga aku dapat tengok result and moga result tu terbaik ! Aku nak buat parent aku bangga & aku nak balas jasa parent aku. Harap diorang tak kecewa. Insyaallah ! Pray for me. Thank you ;)

Saturday, 25 May 2013

Dear Crush ^^

               Saya suka awakkk tapi takut nak cakap :( Saya tak tau nak buat macammana bagi awak nampak yang SAYA SUKA SANGAT DEKAT AWAK ! :') . Crush, saya tak berani nak cakap dengan awak. Saya cuma mampu buat ni .... Luahan hati saya ... Awak baca ye ? :')


Crush, Every time I see you I smile. I want to be yours. I want to talk to you. You the reason I smile so much. You always in my head. Every time someone mentions your name I smile big. From the moment I saw you I melted. I want to tell you how I feel but I want you to say it first. Why is it so hard to talk to you if I really like you.

Crush, I look at you then you look at me I get nervous and look away. I may be quiet when I'm standing next to you but my heart and soul are screaming for you to notice me. I wanna make you smile. I love when you smile at me. I'm thinking about you. I don't know why I'm still waiting. I keep falling for you. You are the first and last thing on my mind each and every day.

Crush, The truth is, no matter how often I lie and say I've given up on you, I never could. I'll never let go of you. I don't care what they say, I'm in love with you. I love the way you smile. Everybody has a reason for smiling. Well, the truth is, You're my reason. How am I going to tell you I like you without it being awkward?

Crush, I get a smile on my face when you walk past me. I like your personality. I like your smile. I fell in love with your eyes. I know we don't know each other that well and I'm sort of afraid to tell you this but I kind of have a crush on you. If you could read my mind, all you would see is yourself. When you're on my mind I can't do anything, except sit there and smile.

Crush, Your smile makes me melt. Your jokes make me laugh. I blush every time my friends says your name, talks about you or when I see you. Why can't I tell you? I just get so nervous around you. Its not that I'm afraid to tell you my feelings for you, I'm just afraid of your reaction. You're always on my mind. Me + You? I wish.

Crush, Wonders if you want me as much as I want you. When you walk past me or sit close to me, I get butterflies. I'm glad that we met. I like you. Trust me I want to tell you. But I am afraid of what you are going to think. I do not want to make things awkward. I think about you, I smile. I look at you, I smile. When I hear your voice I get butterflies. When I hear your name I smile.

Crush, I want you. I dream about you at night think about you during the day and wish you were mine all the time. When I can't go to sleep at night. I wonder if ur dreaming bout me. Why is it that when I see you, I don't talk to you, but when you're gone, that's all I wanna do. I hope you know that i'm thinking about you every second of every minute of every hour of every day of every year.

Crush, My favorite part of any day is when I get to see you. Everyday and every night I think of you, but I wonder to myself. Do you think of me too? Will you fall for me if I fall for you? I wish I could tell you everything I feel about you. I really do hope you still feel the same way about me. If I ask you to listen to a song, its cuz the lyrics are what I want to tell you.  

Crush, maybe one day I will tell you how much I really like you. That just isn't today. Crush, I'm sorry but I love You. I'm sorry if I miss You. Even if I can't have You. You know I'll always be there for You.

| USH  MIK |


Sunday, 10 February 2013

Dunia KPTM :)


Assalamualaikum !! :) Wee rindu tahap nak nangis aku dekat blog . Lama lahaii tak update cerita baru . Busy  buat assignment lha :( Winkwink terkebil-II jari nak menaip . Haha :D

Heyyy hari nii aku nak luah cerita pasal KPTM ! Tempat aku study :) Banyak gila cerita gembira and sedih aku dekat sini . Tapi hanya beberapa story morry yang aku boleh cerita . Yang lain privacy . Hihi ^^

Macam biasa kalau masuk sekolah / kolej / universiti / mana-II lubang kena ada orientasi / sesi taaruf . Wuu kat sini kitorang orientasi 4 hari :) Macam-II aku rasa time tuu . Happy, sedih, penat, takut, tahap berbunga punn ade . Tapi berangan je lha mampu . Haha . Cuci mata tengok student lain . Tengok fasilitator yang cantik-II and hensem-II lagi . Perghh melting seketika :D Hahaha .
Tau aku amik bidang ape ? Mehh aku cakap dari A sampai Z :) Aku amikk BUSINESS MANAGEMENT, Section 2 dekat KPTM, Bangi. Dah sebulan aku dekat sini . Setakat nii aku happy dapat kawan-II dalam kelas aku :') Diorang semua peramah + prihatin *PujiLebih :D Tapi siyes memang betull punn . Bila aku sedih diorang tanya ' Kau oke tak Mini ? ' . See ? Betapa prihatinnya diorang . Terharu tahap nak mengalir air mata . Haha . Mini tuu nama panggilan aku dekat sana . Suka hati diorang lha nak panggil apa aku redha . Antara panggilan orang dekat aku --> Umira, Mini, Kecik, Umiy :) Semua sedap-II . Hahah :D

Hermmm, dah tiba masa aku untuk menyebarkan gambar-II kelas aku . Section 2 yang awesome !! Sebenarnya kelas kitorang ade 31 orang tapi ade yang tak datang . Busy study mungkin :) Mehh tengok . Kalau nak ngorat boleh IM / Call tuan punya badan . Pandai-II lha cari nombor diorang . Haha :P

Formal Picture Ready ! :)

Peace ! :)

Possing maut punn boleh :D

Three ! Haha . Hamek kau iklan colgate :P

Tuu gambar kelas aku . Nak tau geng aku tak kat kolej ? Jyeahh dengan penuh semangatnya aku nak kecoh nii . Nii lha geng baru aku :)

See ? Aku jugak yang tak nampak --' Nur cahaya dipagi hari . Haha :D

Jyeahh ! Terang lagi jelas . Nii kami ! Umira, Nana, Zatty and Liyana :)

Liyana/Nana & Liyana :) Untung lha nama sama :D

Liyana & me :) Hijauu di hari pertama kelas :)

Zatty & me :)

Haaa gambar ape lagi nak tayang ? Japp gambarr roomate ! Hehe . Nak jugak tunjuk roomate aku :) Jumm tengokk :) 

Hitam muka aku --' Yess ! Kecik tahap gabhan aku :D 
Tuu Meira(Mek), Umira(Aku), Zatty :) 
Bila si Zatty panggil aku si Meira perasan. Untuk mengelakkan keperasanan kami, Kitorang panggil dia MEK sebab dia asal kelate :D

Yes ! That's all . Fuhhh letih doll membebel --' *TaipJePunn :P
Jumpa lagii !
Assalamualaikum :)


Thursday, 3 January 2013

Hilangkan mengantuk dalam kelas


Assalamualaikumm :)

Ermm, Untuk pengatahuan korang, aku akan sambung study dekat Kolej Poli-Tech Mara, Bangi. Bila aku fikir balik sure aku akan mengantuk time belajar . Al-maklum lha sebelum nii punn dekat sekolah aku asyik mengantuk je . Tapi bila cikgu takde dalam kelas segar pulak mata . Tapi tengok pada cikgu yang mengajar lha . Kebanyakan kelas yang buat aku mengantuk adalah sebab cara cikgu bercakap yang terlalu slow dan panjang macam speech . Bukan nak kutuk tapi tuu lha yang buat aku hilang fokus nak belajar . Kalau dah asyik menguap menahan mata jangan tidur . Habis buku gua conteng -.-''

Aku suka belajar waktu mathematics ^_^ sebab cikgu banyak suruh buat soalan . Antara buat dekat buku atau dekat whiteboard . Kalau matapelajaran lain tuu buat pembentangan dekat depan punn salah satu cara tak mengantuk dalam kelas . Tak punn buat kuiz . Senang kann ? Tapi sebenarnya aku nak bagi TIPS HILANGKAN / TAK MENGANTUK DALAM KELAS . Tetibe melalut benda lain . Haha :D

Okayy ! Jumm start ... Tips-II nii aku dapat daripada cikgu-II yang mengajar aku time sekolah menengah .



TIPS HILANGKAN MENGANTUK DALAM KELAS


1 - Minum air mineral banyak - banyak : Mengikut kajian, kita memerlukan air mineral paling kurang satu botol besar untuk sehari . Kalau korang minum kurang, tuu yang buat korang cepat mengantuk dan mudah letih.

2 - Buat senaman ringan : Bangun dari tempat duduk dan senam - senamkan badan . Tarik nafas sebanyak mungkin . Sebab dalam badan korang kurang oxygen . Tuu yang mengantuk .

3 - Basuh muka : Minta izin cikgu untuk keluar ke tandas . Korang pergi basuh muka bagi hilang mengantuk . Nak lagi berkesan ambil air sembahyang . Biar SYAITAN punn lari . Sebab mengantuk nii sebab syaitan bergayut dekat bulu mata [ yeke ? ] *AkuDahLupaLha :P

4 - Makan gula - gula / Chewing gum : Kadang bila belajar kita just duduk dan tak gerakkan tubuh badan . Bila mengunyah mulut kita bergerak . Kurang sikit lha mengantuk tuu . Tapi minta izin guru . Ada sesetengah guru dia tak suka anak murid makan dalam kelas .

5 - Pandang muka cikgu korang dan bayangkan itu CRUSH anda atau sesiapa saja yang korang minat . Haha . Mungkin dengan tuu boleh terbeliakkan mata korang yang mengantuk tuu . Cuba lha :D

6 - Tepuk pipi korang banyak kali . Kalau mengantuk juga suruh rakan sebelah buatkan . Suruh rakan korang tuu buat kuat sikit . Kalau masih mengantuk panggil cikgu dan suruh cikgu buatkan . Insyaallah hilang rasa mengantuk . Hehe :)

7 - Ingat pesan mak ayah korang yang berghia - ghia suruh korang belajar betul - betul . Then ingat kalau mak ayah korang ada cakap kalau result exam teruk akan dapat NIKMAT . OMG ! OMG ! Yaa ! Sedikit sebanyak akan buat mata korang terbeliak sebab takut . Haha :D

Okayy !! Dijemput mencuba . Moga berjaya :)

Doakan aku punn tak mengantuk nanti belajar kat Kolej baru aku . Aminnn :)

Assalamualaikum ..


Tuesday, 25 December 2012

Hukum bagi perempuan meminang lelaki :)


Assalamualaikum !!! :)

Huhhh .. Dengan rasa gembira dan bahagianya saya disini ingin meng-update cerita baru di blog saya yang takde lha lawa mana .. Haha ! Tak lawa punn berguna jugak untuk orang yang membaca dan membuatnya . Kenn ? :')

Ceritanya bermula di facebook .. Hari tuu ade sorang KAWAN kat facebook share satu gambar .. Gambar kat bawah niii .. Jemput baca & lihat ye kawan-II yang comel molek & gagah perkasa :D

Haaa !! Dah baca .. Mehh hamba nak ghoya' siket [ Betul ke aku cakap tuu ? ] Hahaha .. Lepas nampak gambar nii .. Aku dengan muka pelik dan terkejutnya komenn .. Aku cakap lha dekat dia macam nii .. Baca bawah yee :)
______________________________________________
Aku cakap :
Sunat err ?
Dia cakap :
tp da ustaz azhar idrus kate gtu.... xpe, nnty ana try cry hadis2 nye er

Aku cakap :
 Sebab haritu ade baca macam nii kat page mane ntah hukumnye harus . UAI cakap jugak . Tak tahu mane satu yang betul .  Okay 
_________________________________________ 

So , tak lama kemudian dia tunjuk dekat aku hadis yang dia dah janji nak carikan untuk aku .. Baca kat bawah nii err :)
______________________________________________
Perbuatan menawarkan diri kepada lelaki yang soleh dan beragama bukanlah sesuatu yang aib dan memalukan sebaliknya merupakan sunnah dan kebaikan ini berdalilkan kepada hadith dari Anas ra yang berkata telah datang seorang wanita kepada baginda rasulullah salallahualaihiwasalam dan menawarkan dirinya kepada baginda dengan berkata:

“Wahai rasulullah apakah engkau berhajat kepada aku?” lalu ketika menceritakan hadith ini maka menyampuklah anak perempuan Anas ra dengan mengatakan sungguh kurang malu perempuan itu dan buruk akhlaknya, lalu dijawab oleh Anas ra : “Sesungguhnya dia itu (perempuan yang menawar diri) lebih mulia dan baik darimu kerana dia mencintai nabi salallahualaihiwasalam dan menawar dirinya demi kebaikan”. (lihat hadith sahih dalam riwayat Bukhari no 5120 , Nasaie dan Ibn Majah)

Hadith di atas tidaklah hanya mengkhususkan kepada baginda rasul sahaja bahkan ianya menjadi contoh teladan kepada semua wanita muslimah dan dibolehkan mereka menawarkan diri mereka kepada semua lelaki soleh muslim yang mukmin kerana apa yang terjadi kepada rasul selagi tidak dikhususkan maka ianya merupakan perbuatan sunnah yang umum.
_______________________________________________

Kesimpulannya disini :
1 - Perempuan boleh pinang / lamar lelaki jika lelaki memenuhi syarat-II seperti dalam gambar 
2 - Nak sebar sesuatu maklumat biar ade hadis . Jangan main post je semata - mata nak banyak LIKE di facebook / banyak RETWEET di twitter 
3 - Tak tau bertanya . Jangan jadi bodoh sombong . " Malu bertanya sesat jalan " 

Tapi hakikatnya , Teramat lha susah mencari lelaki yang memiliki akhlak yang baik , alim , memenuhi perintah Allah dan meninggalkan laranganNya . 1 dalam 100000 mungkin :(

Ingat nii ....

" Perempuan yang baik untuk lelaki yang baik dan lelaki yang baik untuk perempuan yang baik "

Jadi , apa yang perlu kita buat adalah
1 - Jadilah perempuan yang memiliki akhlak yang baik . Baru datang lelaki yang memiliki akhlak yang baik .
2 - Jadilah perempuan yang alim . Baru datang lelaki yang alim .
3 - Jadilah perempuan yang memenuhi perintah Allah . Baru datang lelaki yang memenuhi perintah Allah .
4 - Jadilah perempuan yang meninggalkan larangan Allah . Baru datang lelaki yang meninggalkan larangan          Allah .

Tapi kann aku pernah dengar ade orang cakap tak semestinya orang yang baik akan dapat pasangan yang baik . Dan tak semestinya orang yang jahat akan dapat pasangan yang jahat juga . Korang pernah dengar ? Ermm yang nii aku tak pandai nak ulas . Tanya yang ARIF ye .

Bagi aku mungkin Tuhan beri kita pasangan yang berlainan sifat dan sikap sebab Tuhan nak kita " mendidik " atau " dididik " . Faham tak ?

Mean kalau kita dapat pasangan yang kurang baik , Tuhan nak kita didik dia supaya dia jadi baik sebab Tuhan tahu kita mampu . And kalau kita dapat pasangan yang baik , Tuhan nak kita dididik oleh pasangan kita sebab Tuhan tahu hanya dia yang mampu melembutkan hati kita . Mungkinn .

Tapi syukurlah kalau kita dapat pasangan yang sepadan / secocok / serasi dan sewaktu dengannya . Tuu yang dikatakan 1 dalam 10000 . Bukan senang nak dapat dan tuu lha yang diimpikan oleh ramai orang :')


Okayy ! Tuu je nak kongsi untuk hari nii . Moga dapat memberi pengajaran kat korang

Assalamualaikum
Babaiiiiii

( ^____^ )